נשיא המדינה, ראובן ריבלין, עוטר היום (חמישי) במדליה היוקרתית של מכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון לשנת 2020. מדליית ההוקרה מוענקת למנהיגים אשר שירותם הציבורי והישגיהם המקצועיים מיישמים הלכה למעשה, את ערכי המכון הדוגל בלמדנות וידע היסטורי נרחב, ככלים חיוניים למדיניות נבונה ויעילה, המקדמת שלום וביטחון במזרח התיכון. 

המדליה הוענקה לנשיא המדינה באופן אישי בבית הנשיא, על ידי נציגי המכון בישראל - רובין נוישטיין, נציגת וועד הנאמנים של מכון וושינגטון, והרמטכ"ל לשעבר, גדי איזנקוט עמית מחקר במכון, שבירך את הנשיא: "איש של רעיונות ואיש של העם. מלומד, שהמקום ממנו בא מנחה אותו בבניית הדרך לעתיד. מדינאי שכוונותיו ויושרתו הם מעל לכל ספק. בעתות זעם, מחלוקת וחוסר סובלנות, אתה קול עוצמתי של סובלנות, אחדות ותקווה". 

הנשיא ראובן ריבלין זוכה במדליה ממכון וושינגטון. (קרדיט: עומר מירון \ לע"מ, איתי בית און, בן פרץ \ לע"מ)

בראיון מיוחד למכון וושינגטון שוחח הנשיא על דמוקרטיה ישראלית, על ההתפתחויות האזוריות, ועל תקוותיו באשר לעתידה של המדינה: "ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית. לא פחות יהודית ולא פחות דמוקרטית. גם 120 חברי הכנסת כולה אינם יכולים לשנות את אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, ודמוקרטית בדיבור אחד". הוא הוסיף: "אנחנו יכולים לדבר על 'שתי מדינות לשני עמים', 'מדינה אחת לכל העמים', 'פדרציה', 'קונפדרציה' - אבל ראשית עלינו לבנות אמון. גם הנשיא טראמפ הבין שללא ביטחון ובניית אמון, לא יעזרו עסקאות, אתה מוכרח לסמוך על מישהו".

בין מקבלי המדליה נמנים נשיא ארה"ב ביל קלינטון, מזכירי המדינה האמריקאים הנרי קיסינג'ר וקונדוליסה רייס, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, ומלך ירדן עבדאללה השני. המלך הירדני אף שלח ברכה מצולמת מיוחדת לנשיא המדינה לרגל קבלת המדליה היוקרתית וברך אותו על כך.

במעמד הענקת המדליה לנשיא המדינה, אמר מנכ"ל מכון וושינגטון, רוברט סאטלוף, כי: "זו זכות לכבד את הנשיא על מחויבותו ליושרה, לסובלנות, לאחדות ולתקווה". לאחר מכן שוחח הנשיא עם מנכ"ל המכון בראיון שהתקיים כשיחת וידאו, והועבר לאנשי מכון וושינגטון ולקהל רחב של אנשי מדיניות, אקדמיה ותקשורת מובילים, במקום אירוע ההענקה השנתי שלא התקיים עקב מגבלות המאבק בנגיף הקורונה. 

הנשיא הודה לסאטלוף ולאנשי המכון על קבלת המדליה, וציין שזוהי זכות גדולה עבורו להימנות עם מקבליה לאורך השנים. בשיחתם התייחס הנשיא לחוסנה של הדמוקרטיה בישראל, עסק בשינויים פורצי הדרך באזור ודיבר על תקוותיו לסיום עתידי של הסכסוך עם הפלסטינים, מתוך אמון וכבוד הדדי: "ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית - לא פחות יהודית ולא פחות דמוקרטית". הוא הוסיף: "גם 120 חברי הכנסת כולה, אינם יכולים לשנות את אופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית בדיבור אחד".

בהתייחס להתפתחויות האזוריות, בירך הנשיא על הסכמי הנורמליזציה האחרונים ודיבר על הצורך לבנות אמון עם הפלסטינים. "ללא אמון, איננו יכולים להגיע לשום סוג של הסכמים והבנות, או להביא לסיומה של הטרגדיה בה אנו חיים, ולכונן שלום אמת". הנשיא הדגיש: "עלינו להבין - לא נגזר עלינו לחיות יחד, נועדנו לחיות יחד. יש לנו שלום עם המצרים במשך יותר מארבעים שנה, יש לנו שלום עם הירדנים במשך 27 השנים האחרונות – יש לנו שלום עם המלך, עם הנשיא, עם הממשלים, לפעמים יש לנו שלום עם הצבאות כשצריך לשמור על ביטחון האזור כולו. אבל אין לנו שלום בין העמים וכל עוד אין שלום בין העמים, לא נוכל להביא עצמנו לשלום אמת, להבנה אמיתית".

הנשיא דיבר על תפקידם החשוב של אזרחי ישראל הערבים כגשר לשכנותיה של ישראל ואמר: "אני עושה הרבה על מנת להפוך את ערביי ישראל לגשר האמיתי בין האוכלוסיות. הייתי גם רוצה שאזרחי ישראל הערבים יהפכו לגשר בינינו לבין העולם הערבי כולו. אין לנו מלחמה עם האסלאם ומעולם לא הייתה לנו מלחמה עם האסלאם. למרבה הצער הייתה לנו מלחמה עם מדינות ערב שדחו את עצם הרעיון של קיומה של מדינה יהודית. אבל אני באמת מאמין שכשאזרחי ישראל הערבים יטוסו לאבו דאבי, ויישאלו מאיפה הם והם יגידו 'אנחנו ישראלים', נתחיל למצוא את הדרך הנכונה ליצירת אמון אמיתי בין מדינות האזור".

 הוא הוסיף ודיבר גם על ההערכה העמוקה של אזרחי ישראל לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, וברך את הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, עימו שוחח השבוע בטלפון. "אנחנו לא רפובליקנים ולא דמוקרטים - אנחנו יודעים שהעם האמריקני הוא חבר – וזו חברות שחוצה מפלגות", אמר. "אנו יודעים שהידידות בין האמריקנים לישראלים חורגת מהפוליטיקה. כל מי שייבחר או נבחר לנשיא אמריקני, היינו רוצים את הקשבתו. אנו יודעים שלא מדובר רק בכבוד שמקורו בערכים שלנו, בצורת החשיבה שלנו או בהתנהגות שלנו, אלא כי בנוסף לכל אלה יש לנו שותפות אסטרטגית אמיתית בתחומים רבים".

טקס הענקת המדליה לנשיא (צילום: מארק ניימן / לע''מ)
טקס הענקת המדליה לנשיא (צילום: מארק ניימן / לע''מ)