החברה הסינית לא זכתה במכרז: פחות משנתיים מהחלטת הממשלה להגדיל באופן משמעותי את כושר ההתפלה של מדינת ישראל, החברה הישראלית IDE טכנולוגיות ובנק לאומי נבחרו כזוכים במכרז PPP להקמת מתקן ההתפלה חדש בשורק. מי שלא זכתה במכרז היא החברה הסינית "האצ'יסון", זאת לאחר שבארה"ב חששו ממעורבותה במכרז.

הצעתה של חברת IDE עמדה על מחיר חסר תקדים של כ-1.45 ש"ח לקוב מים, מחיר הנמוך בכ-65 אגורות לעומת המחיר הנמוך ביותר לקוב מים המשולם כיום. הוזלה זו תחסוך למשק המים כ-3.3 מיליארד ש"ח לאורך תקופת פעילות המתקן. מתקן שורק 2, בעל תפוקה של 200 מיליון קוב מים לשנה, צפוי להיות הגדול מסוגו בעולם ולהגדיל את כושר ההתפלה של מדינת ישראל בכ-35%.

הליך ה-BAFO יושם לראשונה במכרזי החשב הכללי ובמסגרתו שלב סגירת המימון ותכנון המתקן, שבדרך כלל אורך מעל לשנה ונעשה על ידי הזוכה לאחר סיום ההליך המכרזי, הפך להליך מהיר יותר ותחרותי בו כל זוכה נדרש להשלים עם הבנקים סגירה פיננסית מלאה ולהגיש הצעה משופרת. בעקבות הליך ה-BAFO שיפרה חברת IDE את הצעתה הראשונה בכ-20 אגורות לקוב מים. שיפור זה יחסוך לצרכני המים כ-1 מיליארד ש"ח לאורך תקופת פעילות המתקן. 

מימון הפרויקט יתבצע ע"י קונסורציום של גופים הכולל את בנק לאומי ובנק KFW הגרמני, כמו גם את בנק ההשקעות האירופי (EIB) אשר יעמיד לטובת הפרויקט הלוואה בהיקף של 150 מיליון יורו. הלוואה זו תחסוך למשק המים כ100 מיליון שקל. השקעה של האיחוד האירופי בישראל באמצעות בנק ההשקעות שלו תוך כדי משבר הקורונה מהווה גושפנקה להשקעות נוספות בישראל בתחום התשתיות. 

במשרד האוצר ביקשו להבהיר כי מדובר יש חשיבות גדולה ביותר לביטחון המים של מדינת ישראל, ולהקמת מתקן התפלה נוסף, זאת לאחר שנות הבצורת האחרונות. במשרד ציינו עוד כי המכרז התקיים לפי התכנון.

למכרז ניגשו בשלב המוקדם שבע חברות, מתוכן שלוש הגישו הצעת מחיר, ולשלב האחרון הגיעו שתי חברות בלבד. בסופו של דבר, ההצעה של החברה הישראלית הייתה טובה יותר מזו של החברה הסינית. 

כזכור, מזכיר המדינה האמריקאי, מייק פומפאו, ביקר בארץ לפני כשבועיים. לאחר עזיבתו דווח כי ארה"ב ביקשה מישראל לפעול לצמצום המעורבות הסינית במכרז. "לא הגענו הנה לפגישה הזו כדי לדבר על הסיפוח בלבד, אלו דיווחים לא נכונים, זו לא הייתה מטרת הביקור", אמר אז פומפאו בכאן ב', לאחר שנפגש עם נתניהו. כמו כן, הוא עקץ את סין, כשאמר טרם הפגישה לנתניהו: "אתם שותף נהדר, אתם חולקים מידע, לא כמו מדינות אחרות".

"יגדיל באופן משמעותי את היצע המים של המדינה"

שר האוצר, ישראל כ"ץ, מסר: "אני מברך את ועדת המכרזים והחשב הכללי על העבודה המקצועית והמהירה שנעשתה. מתקן ההתפלה שיוקם יהיה הגדול מסוגו בעולם, יגדיל באופן משמעותי את היצע המים של המדינה ויחסוך סכומי עתק למשק המים. אמשיך לפעול לפיתוחן של תשתיות לאומיות בעלות חשיבות אסטרטגית למדינת ישראל".

שר האנרגיה, דר' יובל שטייניץ, הוסיף: "אני גאה להעביר את משק המים לשר זאב אלקין כשהוא במצב מעולה. לפני כשנתיים, העברתי בממשלה תכנית מהפכנית להתמודדות עם תקופות בצורת עתידית, במסגרתה גם החלטתי על הכפלת יעד ההתפלה לשנת 2030. מתקן ההתפלה שיוצא היום לדרך, שיהיה הגדול מסוגו בעולם, הוא תוצאה של יישום תוכנית זו, ויחד עם מתקן ההתפלה בגליל המערבי שכבר יצא גם הוא לדרך, גידול משמעותי בהיקף הפיתוח וצעדים נוספים, מצב משק המים הישראלי ומוכנותו לעתיד הינו מצוין".

שר משאבי המים והשכלה גבוהה, זאב אלקין, אמר: ״סיום המכרז ויציאה לדרך בהקמת מתקן התפלה חדש בשורק הוא אירוע היסטורי במשק היום הישראלי. הקמתו תתן למדינת ישראל ביטחון באיתנות משאבי המים שלנו גם ברצף של שנות בצורת, והמכרז החדש מאפשר גם לצמצם את העלויות בצורה ניכרת. מדינת ישראל שוב מוכיחה שהיא מעצמה טכנולוגית מובילה בעולם בתחום משאבי מים והמתקן החדש בסורק יהיה הגדול מסוגו בעולם".

החשב הכללי, רוני חזקיהו, מסר: "בנוסף לחסכון הכספי המשמעותי למשק המים כתוצאה מהליך הBAFO, הליך זה תרם להקדמת עבודות ההקמה של המתקן, כך שהמים המותפלים צפויים לזרום כבר בשנת 2023. השקעה של בנק ההשקעות האירופי בעת הזו מהווה תעודה של כבוד לאופן ניהול מכרזי הPPP בארץ. אני מברך את וועדת המכרזים על ניהול הליך מכרזי מהיר ומקצועי ביותר אשר תרם באופן ישיר לתוצאה הנהדרת, אשר הנהנים העיקריים ממנה צפויים להיות כלל אזרחי ישראל". 

מנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדיר, אמרי: "הובלנו בשנים האחרונות מספר פרויקטים מהפכניים במשק המים, ביניהם: שיקום נחלים, ייזום  המוביל ההפוך להזרמת מים אל הכנרת, רפורמה בתעריפי המים לחקלאות , רפורמה בחברת מקורות ועוד. מתקן ההתפלה החדש מצטרף לחמישה מתקנים שכבר פועלים בישראל, שמובילה בעולם בתחום ההתפלה, והוא יחזק את עמידות משק המים הישראלי בפני תקופות בצורת עתידית."

מנהל רשות המים, גיורא שחם, חתם: "זכייה זו מהווה בשורה משמעותית לצרכני המים בישראל. ההליך שנוהל על ידי ועדת המכרזים הביא לתוצאה כלכלית חסרת תקדים במחיר מים זול במיוחד. הוכח שתחרות אמיתית מועילה לצרכנים. רשות המים נערכת מבעוד מועד לשינויי האקלים ולתקופות בצורת נוספות, אסור ששני החורפים האחרונים יטעו את הציבור".

מכלל ביטוח ופיננסים נמסר: "כלל ביטוח ופיננסים מחזיקה 44% ב-IDE טכנולוגיות (עמיתים ונוסטרו יחד), באמצעות אלפא פרטנרס. כלל ביטוח ופיננסים הובילה את הרכישה של 50% בשנת 2017 מידי כי"ל ובשנה וחצי האחרונות ביחד עם מנהלי אלפא פרטנרס, אבשלום פלבר ואמיר לנג, כמו גם הובילו יחד שתי עסקאות נוספות לרכישת 50% ההחזקה הנותרת".

יוסי דורי, מנכ"ל כ.נ.ף, מנהל חטיבת ההשקעות בכלל ביטוח ופיננסים: "אנו שמחים על זכייתה של IDE, ושותפינו לדרך חברת אלפא פרטנס, עסקה זו היא עסקה משמעותית נוספת בחיבור חוסכי כלל ביטוח ופיננסים עם תחום התשתיות הלאומיות, שאנו רואים בו חשיבות גדולה, הן עבור עמיתינו והן עבור הציבור במדינת ישראל".

שמוליק ארבל, ראש החטיבה העסקית בלאומי, מסר: ״ההחלטה של לאומי להוביל את ארגון המימון לפרויקט, ביחד עם גופי מימון וגופים מוסדיים מובילים בארץ ובחו"ל, ממשיכה את האסטרטגיה של לאומי להיות גורם משמעותי בתחום התשתיות הלאומיות בישראל. תחום התשתיות הלאומיות הוא מנוע צמיחה למשק הישראלי כולו. אנו גאים לקחת חלק בפרויקט חשוב זה, שצפוי להיות הגדול מסוגו בעולם ולהגדיל משמעותית את מקורות המים של תושבי ישראל, ביחד עם חברת  IDE טכנולוגיות, שהיא מחברות ההתפלה הגדולות והוותיקות בעולם".